søndag 3. februar 2013

Er du høysensitiv? Ikke fortvil....

....for det er en styrke og ressurs du kan gjøre stor nytte av - og samfunnet vårt er avhengig av disse kvalitetene.Får du lett vondt på andres vegne, senser kjapt andres følelser og behov - og iler til med hjelp og gode råd?
Kjenner du på utmattelse ved stress og har behov for å trekke deg tilbake i enerom til tider?
Får du beskjed om å "ta deg sammen" - uten å klare det på kommando?
Eller blir omtalt som sær og skjør?

Kanskje du også er blant dem som er høysensitiv.

Noen ganger kan en få en fornemmelse av at det ikke er plass til alle i det" perfekte samfunn - og med alle, så tenker jeg på dem som ikke nødvendigvis handler (ir)/rasjonelt og raskt på hendelser. Men, som bruker tid på å gruble/kjenne etter (ubevisst eller bevisst) hva dette er - "inntar" andres ståsted og vurderer alternativer før en agerer.

I artikkelen jeg leste i Tara var disse menneskene ofte stammers vismenn, som på grunn av deres høysensitive adferd kunne sørge for overlevelse for stammen.

Synes det er flott å lese at det forskes og hentes frem positive sider ved denne ofte omtalte "hysteriske" væremåten - og gleder meg til samfunnet får øynene opp for at vi trenger mennesker som våger å vise sitt sanne jeg, med alt de kan tilføre et til tider kaldt samfunn.


Ha en strålende dag
 
klem
 
Bente

9 kommentarer:

 1. Ja det er flott at det ikke er så gæærnt å være hysterisk :) det er noe i det du skriver over her- alt henger sammen mener jeg.

  Ønsker deg en flott uke :)

  Klem Monica

  SvarSlett
 2. Jeg kom over begrepet hsp(høysensitiv person) for noen år siden. Jeg tok en test,og etpar til..og skårer kjempehøyt.
  Jeg har bestandig visst at jeg er litt i overkant følsom. Noen ganger er det slitsomt. Jeg klarer ikke alltid å legge ting bort,eller bare overse. Jeg gråter altfor lett. Det var spesielt vanskelig da jeg var yngre. Nå har jeg funnet strategier som fungerer..
  Jeg er som jeg er ..Litt for mye,på en måte.
  Tak for fint innlegg om "sånne som meg"

  SvarSlett
 3. Jeg er en sånn en, og liker å tenke at det er plass til oss alle. I vår tid blir det lagt altfor lite vekt på følsomhet, og det er interessant at de i gamle stammetradisjoner skjønte hvor viktig det var. Vi har nok mye mer å lære av dem enn vi kanskje liker å tro?

  SvarSlett
 4. Det er sikkert ikke alltid like lett å være så sensitiv i dagens samfunn der man kan oppleve at mange har lite empati og oppfører seg brå og brutale. Som du sier så har du funnet dine strategier og det er så bra.
  Vi trenger sensitive mennesker i stor grad. Klem ;-))

  SvarSlett
 5. Jeg er definitivt høysensitiv - uten tvil!!

  Tusen takk for fine ord fra deg i en vanskelig tid..
  Det har gjort veldig godt i en tung tid <3

  Oppussingen hjemme var nok ikke helt frivillig - vannlekkasje i hele første etasje, så alt måtte rives.. Blir veldig fint , da! ;)

  Ha en fin helg!
  Varme klemmer

  SvarSlett
 6. Jeg er dessverre høy-sensitiv. Jeg sier dessverre, fordi foreløpig ser jeg det bare som en plage. Jeg sliter med forhold på grunn av dette, og jeg sliter selv. Blir ødelagt av alle tanker og ekstreme følelser.. Håper etterhvert å like meg selv, inkludert personligheten min, men enda ser jeg ingenting av det..

  SvarSlett
  Svar
  1. Så leit å lese at du sliter som du beskriver.
   Tenker det er flott at det blir større åpenhet og toleranse rundt det å være høysensitiv, og at det kan bli enda bedre.
   Jeg ønsker for deg at du se på deg selv med kjærlighet - møte deg selv med aksept og se styrken i å ha tilgang til følelsene dine.
   Vi er mange som finner stor nytte til å håndtere tanke og følelseskjør med meditasjon. Mindfulness.
   Ha en fin dag Jente 28

   Slett
 7. Hei, dere som er høysensitive. Jeg jobber som redaktør i Cappelen Damm fakta, og vi har nettopp utgitt "Bibelen" for høysensitive, boka "Særlig sensitiv" av Elaine Aron. Aron er amerikansk psykolog og forskningspioner når det gjelder høysensitivitet. Her kan du få vite både hvordan et slikt karaktertrekk arter seg, hvordan du hanskes med det, og ikke minst hvordan du kan se at det er en ressurs og en begavelse og ikke en ulempe! Lykke til.

  SvarSlett
 8. Så hyggelig at du har god litteratur å anbefale, her kan en sikkert få gode tips og råd.
  Ha en fin dag
  Bente

  SvarSlett

Veldig koselig om du legger igjen et spor.